Как влияе музиката върху употребата на алкохол

Как музиката влияе върху употребата на алкохол?

Posted on Posted in Полезно

Проучване, водено от френският университет „Université de Bretagne-Sud“ разкрива, че високите нива на музика в заведенията за хранене и развлечения, води до повишено употребяване на алкохол от клиента, за по-кратко време от обикновеното.

Един от авторите на изследването – Nicolas Guéguen – професор по поведенченски науки споделя:

Предишни проучвания показват, че бързата музика може да доведе до бързо консумиране на алкохол. Заведенията, в които има музика, обикновено могат да накарат потребителя да остане по-дълго. Това е първият път, в който е използван експериментален подход в реална среда, където се наблюдава въздействието на силната музика върху употребата на алкохол.

Проучването е проведено на територията на Западна Франция. Наблюдението се извършва в рамките на три съботни вечери. Изследователите тайно наблюдавали 40 мъже на възраст между 18 и 25 години, които си поръчват поне една чаша наливна бира. С позволението на собственика, нивото на музиката е преустроено до такова, считащо се за високо – 88dB. Резултатите от проучването показват, че високите нива на звука в заведенията са пряко свързани с повишената и бърза употреба на алкохол.

Изследователите предлагат две възможни хипотези в подкрепа обяснението на Nicolas Guéguen:

1) С вземането предвид предишните проучвания за музиката, храната и напитките, високите нива на звука могат да причинят по-висока възбуда, която кара човек да консумира питиета по-бързо и да поръчва още такива.

2) Високата музика може да има неблагоприятен ефект върху социалното поведение в бара и да накара обикновените хора да пият повече алкохол и да говорят по-малко.

Изследователския екип посочва, че повече от 70,000 души заболяват и умират от хроничен алкохолизъм във Франция годишно. Също така алкохолът е свързан с повечето фатални инциденти с коли.

Професор Nicolas Guéguen обобщава:

Показахме, че музиката в баровете е свързана с повишаването консумацията на алкохол. Трябва да насърчаваме собствениците на барове, да използват нормалните нива на музика. Клиентът трябва да знае, че силната музика може да повлияе върху консумацията на алкохолни напитки положително

Източник: PsyArticles

Моля, споделете статията, ако Ви е харесала. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *