suveti-za-shtastie

Как работи щастието?

Posted on Posted in Щастие

Щастието е противоположно на интуицията. Ние сме склонни да преследваме неща, които не могат да ни направят щастливи за дълго време и надценяваме щастието, което парите, известността и красотата ни носят. Щастието трябва да се преследва постепенно. Тук не става въпрос за придобиване на състояние или постигане на цели. Щастието представлява ежедневно изживяване, което е в съответствие с най-дълбоките ни ценности.

 

Щастието не е равно на успех и успехът не е равен на щастие. Ние желаем и двете, но твърде малко от едното, би ограничило другото. С други думи, щастието и успехът трябва да бъдат разглеждани заедно. Необходимо е всеки човек сам за себе си да прецени как тези две неща биха се отнасяли за него. Определете какво означава успеха за вас, но се уверете, че е свързан с вашето щастие.

 

Всъщност щастието е набор от навици, а не цел. Когато планирате как да увеличите вашето щастие, вземете предвид същината на проблема – човешката склонност на бързо привикване към сетивни или естествени проблеми.

 

Ние сме свикнали да се привързваме  към нови стимули, като: брак, развод, повишение и дори смърт. Съществува стратегия, която се фокусира повече към “меките“ форми на щастие, като създаване на добри навици, личностно развитие, установяване на дълбоки социални връзки, откриване на повече удоволствие в работата и др.

 

В края на краищата, да бъдеш щастлив е просто усещане на последователна серия от щастие, която те преследва през деня, месеца, годината, живота. Ако си купиш нова кола например, това е една голяма порция щастие. Ако медитирате всеки ден, това също е  порция щастие, но просто по-малка. Ако можехте да генерирате големи порции щастие всеки ден, това би било чудесно, но на практика, това е невъзможно.

Затова по-добрата идея е да се фокусирате върху тези малки порции щастие.

Ето затова дейностите на щастието, трябва да бъдат превърнати в система от навици. Ключовият въпрос е, какви всекидневни неща правите, които ви карат да изпитвате тази порция щастие?

 

Например, ако работите твърде усилено върху една голяма цел, която ще ви донесе голяма порция щастие, но и ще ви отнеме години за да я постигнете, всъщност няма да си струва, тъй като без значение, колко е голяма тази порция ефектът от нея ще отмине след седмица. В такъв случай вие ще се върнете обратно в началото.

 

Установете вашите ценности, разберете как искате да се чувствате всеки ден, след това изгответе практичен начин за почитане на вашите ценности. Например, ако цените знанието, е хубаво да научавате по нещо ново всеки ден. Създайте навик за прочитане на нова книга всяка седмица. Ако цените любовта, вие трябва да изразявате любов всеки ден.

 

Създайте си навик, да излизате с близки приятели веднъж седмично. Ако пък цените перфекционизма си, трябва да му отделяте време всеки ден. Изградете си навик да давате всичко от себе си на работното място. Ако държите на здравето си, направете така, че да посещавате фитнес залата по-често.

 

Щастливите хора са склонни да:

– Отделят много време за семейството и приятелите си и да изграждат страхотни взаимоотношения

– Ценят това което имат

– Помагат на другите

– Бъдат оптимистични относно бъдещето си

– Опитват най-хубавите удоволствия в живота

– Живеят живота си на момента

– Правят физически упражнения седмично или всекидневно

– Се придържат към дълбока ангажираност с научаването на нови неща през целия си живот

 

Основата на щастието е много семпла, дори за напреднало общество като нашето. Ако си добър в тези четири сфери на живота е много трудно да бъдеш нещастен:

-Кариера: Притежавай страхотна кариера, която е наистина значима за теб. Превърни я в призванието на живота си. Това ще се погрижи за финансовата страна автоматично.

-Любов: Имайте висококачествена интимна връзка

-Връзки: Провеждайте често смислени и пълноценни разговори с приятели

-Здраве: Погрижете се за вашето тяло с правилната диета или упражнения

 

В допълнение към основните стълбове на щастието, вие бихте могли да поработите над следните аспекти:

– Семейство

– Личностно израстване, образование, душевно развитие

– Обкръжаваща среда

– Хобита и развлечение,

 

Според книгата на Sonja Lyubomirsky – „The How of Happiness“, щастието се определя от: биологичната зададеност, съзнателно действие и външни фактори. Всъщност биологичната зададеност е без значение, тъй като нямаме контрол над нея.

Това означава, че на практика точната формула на щастието се сформира от съзнателните ни действия и външните фактори.  Съзнателните действия представляват начинът, по който мислим и реагираме. Ключът тук е да се придържаме към нашите ценности.

 

Технически за да увеличите щастието, според книгата на Sonja Lyubomirsky, изберете едно от нещата, което се вписва във вашия начин на живот и типа личност.

– Бъдете благодарни

– Бъдете оптимисти

– Спрете да премисляте

– Бъдете учтиви

– Култивирайте социални взаимоотношения

– Увеличете потока на изживяванията

– Запазете радостите в живота

– Работете над вашите цели

– Медитирайте

– Тренирайте

 

Стремете се сами да бъдете източника си на щастие. Не разчитайте на външните фактори, стимули, или хората за да бъдете щастливи в живота. Би трябвало да бъдете щастливи сами със себе си, такива каквито сте, следвайки своя път в живота.

 

Тогава всичко което добавяте над това е като бонус. Храната, телевизията, клюките не могат да бъдат източник на щастието ви. Трябва да бъдете относително щастливи само със себе си. Ако не се чувствате щастливи, тогава има нещо гнило.

 

Ако искате да сте щастливи трябва да инвестирате всекидневните си минути в дейности, които ви правят щастливи.

Източник: actualized.org

Моля, споделете статията, ако Ви е харесала. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *