5 ползи от невро лингвистичното програмиране

5 неща, с които НЛП може да Ви помогне

Posted on Posted in НЛП

Невролингвистичното програмиране или „НЛП“ е метод за поведенческо усъвършенстване, използван от хипнотерапевти, психотерапевти и психолози. Невролингвистичното програмиране е създадено и въведено през 70те години и се е утвърдило, като полезен инструмент за лична, и позитивна промяна.

Какво представлява НЛП ?

Невролингвистичното програмиране е психологически подход, занимаващ се с комуникацията и личностното развитие. То се фокусира върху връзката между мозъка и речта, и как тази връзка се отразява на тялото и поведението ни. Предимствата на НЛП са неизброими и помагат за по-дълготрайна памет, концентрация, отслабване, разкриване на лъжи, понижаване нивото на стрес, както и много други. Съществуват проучвания в подкрепа на тези твърдения, които доказват, че НЛП има индивидуален подход към различните хора и техните проблеми.

1) Помага за отслабването

Хранителните навици на хората по-често се свързват с това, което става в тяхното съзнание, а не до толкова с храната и количеството, което приемат всекидневно. НЛП в тази ситуация може да бъде полезно, като помага на хората да консумират по-малко храна и да спортуват редовно. Проучване гласи, че хората опитващи се да отслабнат, виждат предимствата на НЛП, което им помага да бъдат по-постоянни в своите упражнения и да не губят мотивация.

2) Подпомага учебния процес

Научаването на нови неща може да бъде трудно и чувството на обезкуражение, може да го направи още по-неприятно. Едно проучване свидетелства, че НЛП като инструмент може да се окаже полезно за подобряване на самочувствието на деца с дислексия, като значително намалява чувството за тревожност и увеличава спокойствието, и концентрацията им. Този подход значително увеличава концентрацията при ученето.

3) Служи за намаляване на стреса

Комуникацията и други терапевтични методи са много ефективни за справянето със стреса, затова не е изненада ,че НЛП има какво да предложи и в тази сфера. Подозира се, че комбинацията от спокойствие и насочено действие от НЛП специалиста се явява най-голямото предимство, което невролингвистичното програмиране може да предложи за понижаване на стреса.

4) Помага за доброто настроение

Има доказателства, че НЛП може да бъде полезен инструмент за поддържането на постоянно положително настроение. Депресията например включва съвкупност от фактори, които са специфични за всеки човек и методът за справяне с нея бива изготвен строго индивидуално. НЛП може да предложи предимства, само ако вече има изготвен терапевтичен план за действие.

5) Служи за преодоляване на лошите навици

Един от най – добрите начини за справянето с лош навик е замяната му с друг, полезен за човека. НЛП се е превърнало в един от най – търсените методи за това. След като НЛП няма странични ефекти е интересен инструмент, който всеки може да използва за лична полза, за справяне с лошите навици, като например – демотивация, нерешителност и много други.

Източници:

Dr. Edward – globalhealingcenter.com

Моля, споделете статията, ако Ви е харесала. 🙂